Er slangudtryk sprogligt affald?

af | 19. maj 2014

Når snakken falder på slangudtryk, vil nogle mene, at det er udtryk for sprogligt affald. Her ses sprogbrugeren som doven og ude af stand til at formulere sig nuanceret. I den anden lejr har vi dem, der ser brugen af slang som noget kreativt. Her ses sprogbrugeren som en person, der har overskud til at bruge og udvikle sproget innovativt.

I gamle dage

Uanset hvilken kategori man tilhører, har synet på slang skiftet igennem tiden. Den første slangordbog, der udkom herhjemme, er fra 1866 og hedder ’Bidrag til en Ordbog over Gadesprog og saakaldt daglig Tale’. Formålet med ordbogen var at advare de forskellige familier om de farlige ord, som var ved at trænge ind i sproget, så man havde en chance for at gardere sig imod det. Rigtig slemme ord blev skrevet med græske bogstaver, så kun de lærde kunne tyde dem, og skældsord var slet ikke med i ordbogen.

Og nu

I den seneste slangordbog fra 2012 er synet på slang et helt andet. Forfatteren Torben Christiansen har taget de ord med, som han har hørt blive brugt. Selvom mange slangudtryk kan lyde grove og betyde noget nedværdigende, mener han, at der er noget sundt i, at folk prøver at finde originale udtryk og skabe mere billedlige betegnelser. Et slangord er altså ikke bare en måde at beskrive noget på. Det er også et tegn på, at afsenderen har gjort sig umage for at finde et malende ord.

Vidste du, at?

I ordbogen kan man søge under kategorierne tv, økonomi, sport, religion, spiritus og sex. De to sidste emner fylder en noget større del end gennemsnittet. På den måde har den nye slangordbog ikke taget stilling til, hvilke ord der er passende for sprogbrugeren. Derimod afspejler den udtryk, som danskerne bruger, og mange flere er kommet til siden udgivelsen.

Vidste du, at:

  • Et ord som ‘familiecontainer’ bliver brugt om en rummelig familiebil med store ruder.
  • Udtrykket ‘røv til bænk’ betyder traditionel lærerstyret klasseundervisning.
  • En ‘kvalmeklods’ er det samme som en bøfsandwich.

 

Hedder det ligge eller lægge?

Hedder det ligge eller lægge?

Ligge eller lægge? Dette er egentlig ret nemt, men også en af de mest hyppige fejl, vi ser på dansk. Her får du huskereglerne, som gør, at du aldrig mere vil være i tvivl om, hvorvidt du skal skrive ligge eller lægge.

læs mere
Navneord – et eller to ord?

Navneord – et eller to ord?

Forresten eller for resten? Kommunalvalg eller kommunal valg? Hvad med elevuddannelse, produktchef og kaffeautomat? Bliv meget klogere på sammensatte navneord her.

læs mere
Politisk korrekt sprog

Politisk korrekt sprog

Negeren i Elefantens Vuggevise fra 1947 blev brugt som rangle, men blev senere skiftet ud med en kokosnød. Indtil omkring 1970’erne var der ikke noget galt i at bruge betegnelsen neger om folk herhjemme, der havde en afrikansk baggrund. Men tiderne og sproget skifter.

læs mere
Sin eller hans?

Sin eller hans?

Vi har altid haft svært ved i dansk at bruge stedordene sin, hans, hendes, dens og dets korrekt, og det medfører ofte diskussioner. Hvad betyder denne sætning egentlig “Søren pudsede skærmen på hans computer” – er det Sørens computer eller en anden persons?

læs mere
Skabelon til referat

Skabelon til referat

På mange større arbejdspladser har man en skabelon, medarbejderne kan bruge, når de skal skrive referater. Men hvis det ikke findes – hvad gør du så?

læs mere
Kursus i kommunikation – lær at skrive bedre

Kursus i kommunikation – lær at skrive bedre

En ting er sikkert – alle kan blive bedre til at formulere sig og kommunikere skriftligt. Her får du til at starte med 10 råd, som gør dig bedre til skriftlig kommunikation, og på vores kurser får du endnu flere fif.

læs mere