Hans eller sin?

af | 22. maj 2014

Vi har altid haft svært ved i dansk at bruge stedordene sin, hans og hendes korrekt; og det medfører ofte diskussioner. Hvornår skal man bruge det ene, og hvornår skal man bruge det andet? Undersøgelser af gamle tekster viser oven i købet, at sådan har det forholdt sig i de seneste 700 år! Engang var det mest udbredt i dele af Jylland at bruge hendes og hans, hvor man i stedet skulle have brugt sin. Men i dag har tendensen bredt sig til det ganske land. Derfor mener vi, at det er på sin plads at give forvirringen lidt opmærksomhed.

Hendes bil og hendes vej

I sætningen: Hun tog hendes bil og kørte hendes vej, er der tale om en kvinde, der tager en anden kvindes bil og kører den anden kvindes vej. Det er i den slags sætninger, at man nogle gange kommer til at bruge hendes eller hans, hvor man i stedet skulle have brugt sin.

Reglen siger

Reglen siger, at man skal bruge sin, når det viser hen til grundleddet i sætningen, og at man bruger hendes eller hans, når det er andres; det vil sige andet end grundleddet. Prøv at se eksemplerne her:

  • Hun tog sin bil og kørte sin vej – (sin egen bil og sin egen vej).
  • Han talte med hans mor og sagde sin mening – (en andens mor, men sin egen mening).
  • Han talte med sin mor og sagde sin mening – (sin egen mor og sin egen mening).
  • Inger samlede sine ting sammen og tog sit tøj på – (Ingers egne ting og Ingers eget tøj).
  • Inger samlede hendes ting sammen og tog hendes tøj på – (en andens ting og en andens tøj).

Klassikeren

Og så er der klassikeren inden for dette område: Han tog hans hat og gik hans vej eller den mere vovede udgave: Han sov med hans kone. Nogle vil måske mene, at det er helt i orden – men vær opmærksom på, at det ikke er sin egen kone, han sover med!

Hedder det ligge eller lægge?

Hedder det ligge eller lægge?

Ligge eller lægge? Dette er egentlig ret nemt, men også en af de mest hyppige fejl, vi ser på dansk. Her får du huskereglerne, som gør, at du aldrig mere vil være i tvivl om, hvorvidt du skal skrive ligge eller lægge.

læs mere
Navneord – et eller to ord?

Navneord – et eller to ord?

Forresten eller for resten? Kommunalvalg eller kommunal valg? Hvad med elevuddannelse, produktchef og kaffeautomat? Bliv meget klogere på sammensatte navneord her.

læs mere
Politisk korrekt sprog

Politisk korrekt sprog

Negeren i Elefantens Vuggevise fra 1947 blev brugt som rangle, men blev senere skiftet ud med en kokosnød. Indtil omkring 1970’erne var der ikke noget galt i at bruge betegnelsen neger om folk herhjemme, der havde en afrikansk baggrund. Men tiderne og sproget skifter.

læs mere
Sin eller hans?

Sin eller hans?

Vi har altid haft svært ved i dansk at bruge stedordene sin, hans, hendes, dens og dets korrekt, og det medfører ofte diskussioner. Hvad betyder denne sætning egentlig “Søren pudsede skærmen på hans computer” – er det Sørens computer eller en anden persons?

læs mere
Skabelon til referat

Skabelon til referat

På mange større arbejdspladser har man en skabelon, medarbejderne kan bruge, når de skal skrive referater. Men hvis det ikke findes – hvad gør du så?

læs mere
Kursus i kommunikation – lær at skrive bedre

Kursus i kommunikation – lær at skrive bedre

En ting er sikkert – alle kan blive bedre til at formulere sig og kommunikere skriftligt. Her får du til at starte med 10 råd, som gør dig bedre til skriftlig kommunikation, og på vores kurser får du endnu flere fif.

læs mere