Sprogkontoret

Kurser i kommunikation

Røvballemusik – er der noget, der hedder det?

Af Sprogkontoret, den

Røvballemusik bliver spillet af et røvballeband. Ja, det er der faktisk noget, der hedder! Det lyder umiddelbart som nogle musikere, der ikke er alt for dygtige. Men ballemusikanter kan være ekstremt dygtige.

Røvballe eller bare balle er en omskrivning af det oprindelige balmusik. Her tænkes på musik, der traditionelt blev spillet af livebands på kroer og hoteller.

Ændringen i ordet skyldes grundlæggende to ting:

  1. Ordspillet mellem de forskellige former. Balmusik ligger tæt op ad ballemusik.
  2. Når ballemusik spilles, er det også forventet, at denne særlige legemsdel er yderst aktiv (som dog staves med d: balder), og der skal danses. Der er også en fordom om, at musikerne er særligt glade for at studere netop denne legemsdel.

Hvornår er det balle?

At en musikant spiller balle, betyder altså ikke, at han/hun er dårlig på sit instrument. Det betyder bare, at bandet spiller covermusik. Det vil sige, at man ikke spiller sin egen musik. Men det er dog ikke alt covermusik, der hører under betegnelsen balle eller røvballe. Det er et krav, at publikum kender de fleste af sangene, så klassikere som Kim Larsen og Sanne Salomonsen vil være gode valg – selvfølgelig alt afhængig af målgruppen.

Toppen af balle

Et eksempel på et balleband er bandet fra tv-programmet ‘Hit med sangen’ (1999-2004). Bandet var under ledelse af Bob Ricketts. Det største balleband herhjemme er nok ‘The Antonelli Orchestra’, som alle ballebands ser op til. De optræder bl.a. til Michael Carøes musikquiz på TV2, der hedder ‘Så det synger’, og de spiller også til liveshowene i det populære underholdningsprogram X-Factor.


Læs flere blogindlæg